Δρ. Φωτεινή Θωμά

φωτεινη θωμα ψυχιατρος

Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπεύτρια

Πτυχίο Ιατρικής

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε το πτυχίο το 2014 με βαθμό «Λίαν Καλώς». Ειδικεύτηκε στην ειδικότητα της Ψυχιατρικής- Ψυχοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης.

Έλαβε τον τίτλο ειδικότητας της Ψυχιατρικής τον Νοέμβριο του 2020 και συνέχισε την εργασία στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης. Kατόπιν εργάστηκε στην Αθήνα ως συνεργάτιδα στο Κέντρο Ημέρας και στις μονάδες κατ’ οίκον ψυχιατρικής παρακολούθησης και παρέμβασης «Franco Basaglia» της ΕΠΑΨΥ (Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυxικής Υγείας) ενώ παράλληλα ως ελεύθερη επαγγελματίας ψυχίατρος-ψυχοθεραπεύτρια παρείχε ψυχιατρικές και ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες, εκτός των άλλων και μέσω τηλεψυχιατρικής (διαδικτυακές πλατφόρμες επικοινωνίας) και σε κατ΄οίκον επισκέψεις. Τον Νοέμβριο του 2021 προσελήφθη από τον ΟΚΥΠΥ στη Διεύθυνση Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και υπηρέτησε ως επιστημονικά υπεύθυνη- συντονίστρια Ψυχίατρος στο τμήμα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας (παροχή υπηρεσιών screening, ψυχιατρικής διάγνωσης και φαρμακοθεραπείας, μονάδες ψυχολογικής παρέμβασης και εργοθεραπείας, πτέρυγα κράτησης κρατούμενων με ψυχιατρική παθολογία, δύο προγράμματα απεξάρτησης: «ΛΕΜΒΟΣ» με χορήγηση υποκατάστατων θεραπείας και «ΔΑΝΑΗ»).

Από τον 01/2023 εντάχθηκε στο ΓεΣΥ και διατηρεί το ιατρείο της στο Πολυδύναμο Κέντρου Λόγου και Ευφυίας στον Άγιο Ανδρέα Λευκωσίας.

Είναι τακτικό μέλος της ΠΕΓΑΨ (Πανελλήνια Εταιρεία Γνωστικής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας) έχοντας ολοκληρώσει τόσο τη θεωρητική εκπαίδευση όσο και την κλινική εποπτεία (2018-2022) και αναλαμβάνει ψυχοθεραπευτικά περιστατικά δια ζώσης και διαδικτυακά. Από το 2020 συμμετέχει διαδικτυακά στον κύκλο σεμιναρίων ΑΒΑΤΟΝ του Ινστιτούτου «Γαληνός» με υπεύθυνο εισηγητή τον ψυχίατρο-ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο με θέματα την ψυχαναλυτική θεώρηση της ψυχοσωματικής νόσου και των οριακών (μεταιχμιακών) καταστάσεων. Έχει παρακολουθήσει το μονοετές πρόγραμμα εκπαίδευσης του ΙΨΚ (Ιατρικό Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο) «Ψυχοθεραπεία: θεωρία στην πράξη» (2018-2019), το Κλινικό Ψυχαναλυτικό Σεμινάριο «Κανονικόμορφες ψυχώσεις» του Κύκλου Λακανικών Σπουδών στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» (01/2016-06/2016) και έχει εκπαιδευτεί στη «συνέντευξη του Μάαστριχτ για άτομα που ακούνε φωνές και έχοτν παρανοϊκές ιδέες» (“Making sense of Voices and Paranoia: Maastricht Interview Training”, Hellenic Hearing Voices Network/ National Paranoia Network, UK) (09/2015). Το Φεβρουάριο του 2017 συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus+ με αντικείμενο τη Διασυνδετική Ψυχιατρική (Liaison Psychiatry) (ERASMUS + Staff Mobility Programme / Liaison Psychiatry) στο Queen’s Medical Centre (Nottingham University Hospitals NHS Trust) της πόλης Nottingham του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια καθώς και συνέδρια συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Συμμετείχε ως ομιλήτρια στο 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής στην Κέρκυρα (05/2017) και στο 6ο Συνέδριο Νευροβιολογίας και Ψυχοφαρμακολογίας( 6th Congress on Neurobiology, Psychopharmacology & Treatment Guidance) στη Χαλκιδική (06/2019).

Αναφορικά με την προσωπική της ψυχοθεραπεία έχει ακολουθήσει αρχικά συνεδρίες Γνωστικής Συμπεριφορικής (CBT) Ψυχοθεραπείας και  πολύχρονη ψυχαναλυτική ατομική ψυχοθεραπεία. Θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση την εις βάθος γνώση του εαυτού για να εξασκεί κανείς το επάγγελμα του ψυχιάτρου–ψυχοθεραπευτή.