Η Άννα είναι κλινική διαιτολόγος, εξειδικευμένη στις διατροφικές διαταραχές ή διαταραχές πρόσληψης τροφής (ΔΠΤ) καθώς και στις διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές, με άδεια άσκησης επαγγέλματος τόσο στην Κύπρο όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αποφοίτησε με άριστα στη Διατροφή και Διαιτολογία (Nutrition and Dietetics) από το Πανεπιστήμιο του Surrey στην Αγγλία και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στις Διατροφικές Διαταραχές και την Κλινική Διατροφή (Eating Disorders and Clinical Nutrition) στο University College London (UCL). Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, δημοσίευσε άρθρο στο BMJ Nutrition, Prevention and Health με τίτλο “Dietary Factors Affecting the Risk of Pre-eclampsia” (διαβάστε το εδώ). Η διπλωματική εργασία του μεταπτυχιακού της ήταν μια συστηματική ανασκόπηση (Systematic Review) με θέμα “The Risk of Hypoglycaemia in Eating Disorders”.
Από το 2022 εργάστηκε σε εξειδικευμένα νοσοκομεία ψυχικής υγείας στο Λονδίνο, όπως το Nightingale Hospital και το Priory Hospital, αποκτώντας εμπειρία σε πλαίσια νοσηλείας (inpatient) αλλά και ημερήσιας φροντίδας (day care). Στο πλαίσιο αυτό, συντόνισε και ομάδες ψυχοεκπαίδευσης με στόχο την ενίσχυση της κατανόησης των διατροφικών διαταραχών, τη διαχείριση συμπτωμάτων και την ενδυνάμωση των συμμετεχόντων. Έχει υποστηρίξει άτομα με διαγνώσεις όπως Νευρογενής (Ψυχογενής) Ανορεξία, Νευρογενής (Ψυχογενής) Βουλιμία, Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας, Αποφευκτική/Περιοριστική Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής (ARFID), Διατροφικές Διαταραχές μη προσδιορισμένες αλλιώς (EDNOS) καθώς και συνοσηρότητες όπως Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (OCD), Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας (BPD), ορθορεξικές τάσεις και καταναγκαστική άσκηση.
Η Άννα έχει παρακολουθήσει εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις στη διαχείριση γαστρεντερικών συμπτωμάτων, στην υποστήριξη γευμάτων (meal support), στη Radically Open DBT για διαιτολόγους, καθώς και στην ομαδική θεραπεία με το μοντέλο ‘MANTRA’ του Maudsley για ενήλικες με Νευρογενή Ανορεξία.
Η φιλοσοφία της Άννας βασίζεται σε μια αντι-διαιτητική προσέγγιση (anti-diet approach) και στην διαισθητική διατροφή (intuitive eating), με στόχο την αποδόμηση της πολύπλοκης και συχνά στερητικής εικόνας που καλλιεργεί η κουλτούρα της δίαιτας. Πιστεύει πως η διατροφή πρέπει να είναι απλή, προσβάσιμη και να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις αξίες κάθε ανθρώπου.
Η Άννα υιοθετεί μια ανθρωποκεντρική, συμπονετική και χωρίς κριτική προσέγγιση, καλλιεργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο κάθε άτομο μπορεί να νιώσει αποδεκτό και ενδυναμωμένο. Στόχος της είναι η δημιουργία ρεαλιστικών και βιώσιμων στρατηγικών που ενισχύουν μια υγιή και λειτουργική σχέση με το φαγητό και το σώμα.
Η Ομάδα μας
Άννα Στεφάνου
Κλινική Διαιτολόγος
Πτυχίο Διατροφολογίας- Surrey University