Η Κλινική Διαιτολογία ασχολείται κυρίως με το σχεδιασμό διαιτολογίων σε παθολογικές καταστάσεις και ένας κλινικός διαιτολόγος έχει επιπρόσθετη κατάρτιση και γνώσεις στο κομμάτι της κλινικής διατροφής. Μπορεί να παρακολουθεί άτομα με προβλήματα υγείας που απαιτούν διατροφική παρέμβαση καθώς άτομα που χρειάζονται αδυνάτισμα. Λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους σωστής διατροφής, δίνοντας όμως ιδιαίτερη βάση στο πρόβλημα υγείας και χρησιμοποιώντας τις πιο κατάλληλες μεθόδους έτσι ώστε να επιτευχθεί το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

ΠΟΤΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΛΙΝΙΚΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟ;

Η κλινική διατροφή, είναι αναπόσπαστο μέρος της συνολικής θεραπείας για άτομα που πάσχουν από:

  • Σακχαρώδη διαβήτη
  • Νεφροπάθειες ή νεφρική ανεπάρκεια
  • Υπέρταση
  • Καρδιακά νοσήματα
  • Γαστρεντερικά προβλήματα όπως ελκώδης κολίτιδα, κοιλιοκάκη, γαστροοισοφαγική
  • παλινδρόμηση, δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κ.λπ.
  • Τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες
  • Μεταβολικά σύνδρομα
  • Παχυσαρκία
  • Ανορεξία-Βουλιμία
  • Υποστήριξη, μετά από μια χειρουργική επέμβαση
  • Ενδροκρινολογικές διαταραχές
  • Οστεοπόρωση – Οστεοπενία
  • Υποστήριξη καρκινοπαθών
  • Σιδηροπενική αναιμία
  • Υπερουριχαιμία (αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος)
  • Πολυκυστικές ωοθήκες κ.α.

Επίσης αναλαμβάνονται περιστατικά εγκυμοσύνης-θηλασμού.