Η μητρότητα θεωρείται από πολλούς η πιο όμορφη και παράλληλα η πιο δύσκολη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Με τη γέννηση ενός παιδιού, οι αλλαγές που βιώνει μια μητέρα – τόσο σωματικές όσο και συναισθηματικές – είναι μεγάλες. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία, όμως, υπάρχουν και κρυφές πλευρές της μητρότητας, οι οποίες συχνά δεν συζητιούνται ανοιχτά: η επιλόχεια κατάθλιψη, η απομόνωση και η αδιάκοπη πίεση για να φτάσουν οι νέες μητέρες το “τέλειο” πρότυπο γονέα.
Επιλόχεια κατάθλιψη
Πολλές γυναίκες μετά τον τοκετό μπορεί να βιώσουν συναισθηματικές διαταραχές, που μπορεί να κυμαίνονται από το γνωστό “baby blues” (σύντομη περίοδος θλίψης) έως την επιλόχεια κατάθλιψη, μια πιο σοβαρή μορφή συναισθηματικής κατάπτωσης.
Τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης μπορεί να περιλαμβάνουν εντονη θλίψη και απογοήτευση χωρίς προφανή λόγο, έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που παλαιότερα ήταν ευχάριστες, κούραση και αίσθηση εξάντλησης που δεν βελτιώνονται με την ξεκούραση, δυσκολία στον ύπνο ακόμα και όταν το μωρό κοιμάται και ανησυχία ή σκέψεις που επικεντρώνονται σε φόβους για το μέλλον.
Η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα μιας γυναίκας και τη σχέση της με το μωρό, αλλά είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πρόκειται για μια θεραπεύσιμη κατάσταση. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων και η έγκαιρη υποστήριξη, είτε μέσω ψυχολογικής βοήθειας είτε με την υποστήριξη από τον σύντροφο και την οικογένεια, μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά.
Απομόνωση
Πέρα από την επιλόχεια κατάθλιψη, πολλές μητέρες βιώνουν μια αίσθηση απομόνωσης. Ο χρόνος τους περιστρέφεται γύρω από το μωρό, με αποτέλεσμα να χάνονται οι κοινωνικές επαφές, η εργασία ή και η ενασχόληση με δραστηριότητες που κάποτε ήταν ευχάριστες. Αυτή η νέα κατάσταση, συνδυασμένη με τη φυσική κούραση, μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση αποκοπής από τον υπόλοιπο κόσμο. Για να καταπολεμηθεί η απομόνωση μπορείτε να συμμετέχετες σε ομάδες γονέων ή άλλες δραστηριότητες με άλλες μητέρες, να ζητήσετε βοήθεια από την οικογένεια ή τους φίλους και να προσπαθήσετε να Διατηρήσετε σχέσεις με φίλους και κοινωνικές επαφές, έστω και διαδικτυακή επικοινωνία.
Η υποστήριξη από άτομα που μπορούν να κατανοήσουν τις δυσκολίες της μητρότητας είναι μεγάλης σημασίας. Έστω και λίγος χρόνος για να μιλήσετε με άλλες γυναίκες που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση μπορεί να σας ανακουφίσει.
Το “τέλειο” πρότυπο του γονέα
Στη σημερινή εποχή, όπου τα social media και οι κοινωνικές προσδοκίες βρίσκονται παντού, πολλές μητέρες νιώθουν την πίεση να ανταποκριθούν στο πρότυπο του “τέλειου” γονέα. Φωτογραφίες και ιστορίες για “τέλεια” οικογενειακά στιγμιότυπα και επιτυχημένους γονείς δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι κάθε μαμά πρέπει να είναι αλάνθαστη, συνεχώς χαμογελαστή και απόλυτα ευτυχισμένη.
Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική. Η μητρότητα συνοδεύεται από προκλήσεις, απογοητεύσεις, και εξάντληση. Δεν χρειάζεται να είναι όλα τέλεια. Οι μητέρες πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είναι ρεαλιστικό να είναι συνεχώς σε άριστη κατάσταση. Η ατέλεια είναι μέρος της ζωής και η αποδοχή των αδυναμιών και των λαθών είναι απαραίτητη.
Μπορεί η μητρότητα να είναι μια πανέμορφη αλλά οι γυναίκες καλούνται να διαχειριστούν έντονες αλλαγές στη ζωή τους. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα συναισθήματά σας και να ζητάτε βοήθεια. Μέσω της στήριξης και της αυτοφροντίδας, μπορείτε να περάσετε αυτές τις δύσκολες στιγμές και να απολαύσετε τη χαρά της μητρότητας χωρίς περιττή πίεση και άγχος.