Ο νυχτερινός τρόμος είναι μια διαταραχή του ύπνου, αρκετά συνηθισμένη στα παιδιά, η οποία ωστόσο πανικοβάλει τόσο τα ίδια όσο και τους γονείς.Ο νυχτερινός τρόμος εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου και το παιδί μπορεί να ουρλιάζει έντρομο στο κρεβάτι του, παρότι έχει τα μάτια του ανοιχτά.
Το επεισόδιο διαρκεί συνήθως μέχρι 20 λεπτά και άλλα συμπτώματα είναι:- Έντονη εφίδρωση- Γρήγορη αναπνοή- Ταχυκαρδία- Διαστολή της κόρης των ματιών Ο νυχτερινός τρόμος είναι ένα δραματικό επεισόδιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από έντονη αγωνία και πανικό, που κάποτε ίσως αγγίζει τον παροξυσμό. Aιφνιδίως το παιδί πετάγεται κλαίγοντας, φωνάζοντας ή και ουρλιάζοντας. Tα μάτια του είναι ανοιχτά και η έκφραση του προσώπου του τρομαγμένη. Eίναι ωχρό, κάνει μορφασμούς, έχει ταχυκαρδία και η αναπνοή του είναι γρήγορη. Δεν αναγνωρίζει το περιβάλλον ούτε τη μητέρα του και φαίνεται αδύνατον να δεχθεί οποιαδήποτε συζήτηση. Bρίσκεται σε αληθινή νοητική σύγχυση. Eίναι δύσκολο να επικοινωνήσει κάποιος μαζί του, να το ηρεμήσει, να το πείσει ότι όλα είναι στη φαντασία του. H κρίση διαρκεί μερικά λεπτά. Mόλις τελειώσει, το παιδί ηρεμεί και ξανακοιμάται σύντομα. Tην επόμενη μέρα που ξυπνά, συνήθως δεν θυμάται τι συνέβη το προηγούμενο βράδυ.
Περίπου το 20% των παιδιών βλέπουν εφιάλτες, δηλαδή τρομακτικά όνειρα, πάνω από μία φορά την εβδομάδα. Η διαφορά τους από τον νυχτερινό τρόμο είναι η φάση του ύπνου στην οποία συμβαίνει το καθένα. Τα αίτια του νυχτερινού τρόμου είναι άγνωστα και αποτελούν μυστήριο για τους επιστήμονες, αφού στη φάση του ύπνου που εμφανίζεται (ύπνος μη REM ή φάση 4 ή ύπνος χωρίς όνειρα), ο εγκέφαλος βρίσκεται σε βαθύ ύπνο και είναι κενός από κάθε σκέψη. Τι μπορείτε να κάνετε- Μη φωνάζετε και μην προσπαθείτε να ξυπνήσετε το παιδί με βίαιο τρόπο, γιατί έτσι το τρομάζετε περισσότερο.- Εντοπίστε την ώρα που εκδηλώνεται το επεισόδιο. Εάν συμβαίνει σε συγκεκριμένη ώρα, να ξυπνάτε το παιδί περίπου 15-30 λεπτά πριν και του μιλάτε για πέντε με δέκα λεπτά. Μετά αφήστε το να κοιμηθεί ξανά.-Αγκαλιάζετε το παιδί, καθησυχάστε το και προσπαθήστε να του δημιουργήσετε αίσθημα ασφάλειας.- Διαμορφώστε το δωμάτιο του κατά τρόπο που να αποτελεί ένα ασφαλές περιβάλλον (χαμηλό κρεβάτι, χωρίς αιχμηρά αντικείμενα, αποκλεισμός πρόσβασης σε σκάλες κλπ.). Το παιδί δεν αντιλαμβάνεται τι του συμβαίνει και μπορεί να αυτοτραυματιστεί.- Μειώστε στο ελάχιστο τους στρεσογόνους παράγοντες που επιβαρύνουν την ψυχολογία του παιδιού.- Ενημερώστε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ή όποιον το φροντίζει για τα επεισόδια νυχτερινού τρόμου.- Να θυμάστε ότι ο νυχτερινός τρόμος δεν οφείλεται σε ψυχολογικά προβλήματα και ότι θα θεραπευτεί από μόνος του, αλλά χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία.
Πότε να δω ειδικό
• Εάν η συχνότητα των νυχτερινών τρόμων σας προβληματίζει
• Εάν νυχτερινοί τρόμοι είναι τόσο έντονοι που υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού του παιδιού
• Εάν διαταράσσεται συστηματικά ο ύπνος όλης της οικογένειας.
• Εάν φαίνεται να επηρεάζεται με υπνηλία το παιδί κατά την διάρκεια της ημέρας.