Την αγάπη και τη στοργή για τα ζώα, καθώς και τα οφέλη για την ψυχική υγεία που υπάρχουν όταν κάποιος έχει για συντροφιά του τα ζώα, θέλει να διδάξει στα παιδιά το νέο πρωτοπόρο για τα Κυπριακά δεδομένα πρόγραμμα που ετοιμάζει το Πολυδύναμο Κέντρο Λόγου και Ευφυίας (ΠΚΛΕ). Συγκεκριμένα μέσα από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ζώα συντροφιάς και να ανακαλύψουν τι τους αρέσει και τι όχι, αλλά και να διαπιστώσουν αν οι μύθοι που υπάρχουν γύρω από αυτά ισχύουν.

Το Πολυδύναμο Κέντρο Λόγου και Ευφυίας, που ασχολείται με την ψυχική υγεία για όλη την οικογένεια, θέλει να προσεγγίσει τα παιδιά με ένα μοναδικό τρόπο και μέσα από το πρόγραμμα «Ψυχική υγεία και ζώα συντροφιάς, μια θεραπευτική σχέση», στοχεύει να δημιουργήσει μία κουλτούρα ευαισθησίας προς τα ζώα, από νεαρή ηλικία.

«Το πρόγραμμα βασίζεται σε δύο πυλώνες. Από τη μία είναι το κομμάτι των παιδιών, που θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα βιωματικό σεμινάριο για τους επόμενους 6 μήνες και κάθε παιδί θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει όσα σεμινάρια επιθυμεί , σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύνδεσμο «PAWS» και θα επικεντρώνεται στα ζώα. Από την άλλη θα έχουμε και το κομμάτι των ενηλίκων και γι’ αυτό το σκοπό, αρχίσαμε να δημοσιεύουμε άρθρα από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Κέντρου μας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση για το βιωματικό σεμινάριο, όσον αφορά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά:

-Ειδικά εκπαιδευμένο σκυλάκι, εκπαιδεύτρια σκύλων και ομιλητές θα δώσουν σημαντικές συμπεριφορικές δεξιότητες προς τα παιδιά όπως, να κατανοήσουν πως να συμπεριφέρονται στα ζώα συντροφιάς, πότε να τα προσεγγίζουν, πως να τα χαϊδεύουν, τη σημασία της ευθύνης του να έχεις κατοικίδια και αρκετά άλλα.

-Η τελευταία ενότητα αποτελείται από διαδραστικό παιχνίδι μνήμης με ερωτήσεις-απαντήσεις σχετικά με το Πρόγραμμα που θα παρακολουθήσουν.

-Με την ολοκλήρωση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος ακολουθούν εργαστήρια από τους θεραπευτές του Κέντρου.

Όσον αφορά στους ενήλικες:

-Παρέχονται επιστημονικά άρθρα από επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Πολυδυνάμου Κέντρου Λόγου και Ευφυίας.

– Άρθρα με βιωματικές εμπειρίες από προβεβλημένα άτομα που τους βοήθησε στην ψυχική τους υγείας η συμβίωση τους με ζώα συντροφιάς.

-Φωτογραφίες προβεβλημένων ατόμων με ζώα συντροφιάς όπου θα φωτογραφίζονται στο Πολυδύναμο Κέντρο Λόγου και Ευφυίας. Η ενότητα αυτή Θα γίνει σε συνεργασία με διάφορα καταφύγια, τα οποία φιλοξενούν ζώα συντροφιάς προς υιοθεσία.

«Είναι θέματα που αφορούν τη σχέση των παιδιών με τα ζώα και θα τους ενημερώνουμε για το τι προσφέρουν στα παιδιά τα ζώα, την αγάπη, τη στοργή. Μία ολοκληρωμένη εικόνα για τη σχέση με τα ζώα, αλλά από μια προσέγγιση που θα μπορούν να κατανοήσουν τα παιδιά. Έχουμε έρθει σε επαφή με καταφύγια, για να μας φέρουν σκυλάκια που είναι πιο δύσκολο να υιοθετηθούν σε σχέση με άλλα, είτε επειδή είναι πιο μεγάλης ηλικίας, είτε επειδή είναι ογκώδη, είτε επειδή έχουν κάποια αναπηρία. Αυτά τα σκυλάκια θα φωτογραφηθούν με προβεβλημένους ανθρώπους, είτε είναι ηθοποιοί, είτε είναι από το κόσμο των επιχειρήσεων».

Το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να αρχίσει στις 27 Ιανουαρίου στις 10 π.μ και θα εφαρμόζεται κάθε τελευταίο Σάββατο του μήνα, ώστε να υπάρχει δυνατότητα στους γονείς να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα ευχάριστο κλείσιμο της εβδομάδας, που θα συνδυάζει την εκπαίδευση και τη διασκέδαση, αφού εκτός από το σεμινάριο, κατά το οποίο θα γίνεται ένα είδους μάθημα προς τα παιδιά, θα υπάρχουν δραστηριότητες, όπως ζωγραφική και δραστηριότητες από τους θεραπευτές του κέντρου.

Σημειώνεται πως, μέσα από την εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος γίνεται και μία προσπάθεια να ενισχυθούν τα καταφύγια, με τροφές ή άλλο εξοπλισμό που είναι απαραίτητα για την βιωσιμότητά τους. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν συνοδεύεται από κάποια χρηματική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες. Όσοι οργανωμένοι φορείς όπως νηπιαγωγεία, καταφύγια, δήμοι και υπηρεσίες ψυχικής υγείας επιθυμούν να συνεργαστούν για την συγκεκριμένη δράση μπορούν να επικοινωνήσουν με το Πολυδύναμο Κέντρο, στο τηλέφωνο 94048080.

(Πρώτη δημοσιέυση εφημερίδα “REPORTER”)